Breadcrumb

Hur kan traditionell kunskap bidra till samhällstransformation?

Session 9

Internationellt framhålls värdet av att inkludera traditionell kunskap och att urfolk och lokala samhällen inkluderas i beslutsfattande och i arbetet för den nödvändiga samhällstransformationen för att bevara och hållbart nyttja biologisk mångfald. I konventionen om biologisk mångfald beskrivs detta i artiklarna 8j (traditionell kunskap, urfolk och lokala samhällen) och 10c (hållbart sedvanebruk av biologiska resurser). SLU Centrum för biologisk mångfald hade 2006–2014 tillsammans med Sametinget ett regeringsuppdrag att driva nationellt program för lokal och traditionell kunskap relaterad till bevarande och hållbart nyttjande av biologisk mångfald som en del av Sveriges implementering av konventionen och från 2021 har Sametinget uppdraget att tillsammans med CBM koordinera det nationella genomförandet av dessa artiklar.  

För att uppnå intentionerna i dessa artiklar krävs ett förändrat tankesätt som bidrar till omställningen till ett hållbart samhälle och ett hållbart nyttjande av lokala biologiska resurser. Vi diskuterar erfarenheter från tjugo års arbete med att bidra till att förbättra Sveriges insatser att inkludera lokal och traditionell kunskap hos urfolk och lokala samhällen i genomförandet av konventionen och därmed till en samhällsomvandling.

Sessionens program

Sessionen omfattar ett antal dialoger om olika aspekter på ämnet och därefter avsluta med ett 45 minuters panelsamtal på temat: Hur kan traditionell kunskap bidra till samhällsomvandling?  

Samtalen kommer att inkludera representanter från olika myndigheter, kunskapsbärare och akademiker. Under programmet kommer också publiken att involveras. 

Mer information om sessionen

Nyckelord: Konventionen om biologisk mångfald, urfolk och lokala samhällen, hållbar utveckling, lokal delaktighet, samhällstransformation  

Språk: svenska

Tid och plats: 11.:00-12:30, Sydamerika.

Organisatörer:

  • Håkan Tunón, SLU Centrum för biologisk mångfald (CBM), Uppsala
  • Åsa Labba, Sametinget, Jokkmokk

Strategier för transformativ förändring i fokus för sessionen

IPBES lyfter fram 5 kompletterande nyckelstrategier för transformativ förändring: Från att bevarandearbete till att förändra värderingar. Tillsammans skapar dessa strategier vägar fram till en rättvis och hållbar framtid. Läs mer här: IPBES Transformative Change Assessment: Chapter 5. Realizing a sustainable world for nature and people: transformative strategies, actions and roles for all

Som framgår av illustrationen nedan fokuserar session 9 främst på strategierna:
1: Bevara och återställ platser som är värdefulla för naturen och människan
4: Förändra styrsystem så att de blir integrerade, inkluderande, ansvarsfulla och anpassningsbara.
5: Skifta synsätt och värderingar för att inse sambandet mellan människa och natur.